20 Temmuz 2011 Çarşamba

İhsan Bayülken Röportajı

O, yıllar sonra finale yükselmiş olan Beşiktaş takımının yaratıcısı, ardından kısa sürede olsa bir Beykoz macerası yaşamış bir antrenör ve  son dönemlerde Ntv, Ntvspor ve zaman zamanda Nba Tv'de yorumlarını severek dinlediğimiz bir yorumcu. Evet İhsan Bayülken'den bahsediyorum. Kendisi internet üzerinden sorduğum sorulara içtenlikle cevap verdi. Öyle mırın kırın yapmayarak tamamiyle egolarından arınmış bir şekilde yaklaşması benim gibi çaylak bir blog yazarında büyük şaşkınlık yarattı doğrusunu isterseniz. Röportaja dönecek olursak;

Jazzman : Yorumculuk dünyasına hızlı bir geçiş yaptınız. Ntvspor'da Euroleague ağırlıklı yazılarınızı okuduk ve yorumculuğa aktif olarak devam eden tek koç olarak göze çarpmaktasınız. Koçluk ve yorumculuk arasındaki farkları bizimle paylaşır mısınız? Hangisi size daha yakın?

İhsan Hoca : Tabi ki sahanın kenarında olmak istenilen şeydir ama ülkemizdeki gerçeklerini de dikkate almak gerekir. Organizasyon olarak uzun soluklu projeler çok fazla takım tarafından hayata geçirilemiyor. Burada bir tercih yapmanız gerekiyor. Benimde kısa dönemli çalışmalara sıcak bakma gibi bir tercihim olmadı. Yorumculuk ise koçluk yapmadığınız dönemlerde sizin basketboldaki gelişmeleri takip ederek paylaşmanızı sürekli hale getiriyor.

Jazzman : Sizin gibi yorumculuk yapan Murat Özyer'in Ted Kolej'in başantrenörü olması, Çetin Yılmaz'ın ise Anadolu Efes'in teknik koordinatörlüğüne getirilmesi ardından tek yorumcu-koç olarak kaldınız. Yakında sizide basketbol sahalarına görebilecek miyiz? Değerlendirmeye aldığınız bir teklif var mı?

İhsan Hoca : Uzun soluklu proje olarak Hidayet Türkoğlu ile bir birliktelik içine girdik. Kısa vadede altyapı takımlarmızı bu sezon kuruyoruz devamında oyuncu yetiştirme amacı ile beraber çalıştığımız gençleri geliştirerek üst seviye takımına da geçiş yapacağız. Hedefimiz basketbolcu yetiştirmek değil 'sporcu' yetiştirmek olacaktır. Bu uzun vadeli bir proje ve inşallah süreci iyi kullanmayı başarırız.

Jazzman : Koçluk kariyerinizde çalıştığınız oyuncular içerisinde sizi karakteri ve iş ahlakı ile etkileyen bir oyuncunuz oldu mu?

İhsan Hoca : Yabancı oyuncular içinde El-Amin biraz daha farklı konumda olmuştur. Yeteneklerini doğru şekilde sergilemesi için hazırladığımız ortamı çok iyi tamamlamış olmasından dolayı. Türk oyunculara gelince bir tercih yapmak çok zor. Hepsinin bende yeri çok ayrıdır.

Jazzman : Nba'de olan lokavt sonrası Nba oyuncuları başta Avrupa olmak üzere birçok yerde revaçta. Hatta ligimizde Beşiktaş Deron Williams'ı, Galatasaray Darius Songalia'yı renklerine bağladı. Şuan herhangi bir takımın başında olsaydınız hangi Nba oyuncusunu transfer etmek isterdiniz? Kim bilir belki bu sezon sizi o oyuncunun antrenörü olarak görürüz.

İhsan Hoca : Oklahoma City Thunder takımından James Harden beni etkileyen oyuncuların başında geliyor. Diğer bir isim Marc Gasol olur. Ama kariyerini mahvetmesine rağmen favori oyuncum Baron Davis olmuştur. Bu üç oyuncudan birini duruma göre tercih ederdim.

Jazzman : Bir koç olarak takımın başına şuan geçseniz ilk olarak neyi dikte etmeyi tercih edersiniz ?  Kısacası 'savunma'yı mı yoksa 'hücum'u mu tercih edersiniz ? Yoksa eldeki malzeme neye uygunsa o yolda mı ilerlersiniz ? 

İhsan Hoca : Bulunduğumuz şartlara göre değişir. Biz Beşiktaş takımını oluştururken; taraftara uygun bir model düşündük. Mücadele eden, seyircinin kendisine yakın hissedeceği El-Amin, Ayuso gibi düzenler içinde oynamayı sevmeyen oyuncuları seçtik. Bir noktaya kadar başarılı olduk ve ligi üçüncü bitirdik. Diğer sene şampiyon olmak için düzenler içinde bir uzun gerektiğine inandık ve Ratko Varda takıma dahil oldu. Yani demek istediğim basketbol için tek bir doğru yok. Sadece takımın kimliğine göre model üretip ona göre oyuncu almak gerekecektir. İşte ondan sonra savunma ve hücum alternatif öncelikleri hayata geçirilecektir.

Jazzman : Oyun tarzını beğenip hayran olduğunuz koçlar kimler?

İhsan Hoca : Son Euroleague serilerinde gösterdiği performansla Obradoviç ama genel anlamda Greg Popovic ve Ettore Messina.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder